27 Ağustos 2010 Cuma

Fethi Paşa Korusu

       Kız kulesinden dönüşte nereye gitsek diye düşünürken aklımıza bir tavsiye üzerine Fethi paşa korusu geldi. Manzara ve doğa açısından tatmin edici bir yer olduğunu duyduk ve sıradaki durağın adını koyduk..
       Öncelikle tarihinden bahsedecek olursak; Üsküdar'ın kuzeyinden başlayarak bütün sırt ve yamaçları kapsadıktan sonra Kuzguncuk tepesinde son bulan bu koru adını 2. Mahmut ve Abdülmecid döneminde Tophane Müşiri olan Damat Fethi Ahmet Paşadan almıştır. Korunun son sahibi paşanın torunlarından Avukat Şevket Mocan'dır. Yazar Cemil Meriç de bu koru içindeki evde epey bir müddet ikamet etmiştir. Koruda en çok görülen ağaç türleri; kermes meşesi, defne, akça kesme, sakız ağacı, erguvan ve gümüşi ıhlamurdur. Korunun yukarı kısmında sıralar halinde dikilmiş Kızıl Çamlar, Fıstık Çamları, Sedirler ve Sakız ağacı büyük çap ve boyutlara ulaşmış anıtsal nitelikte ağaçlardır. Ayrıca; at kestanesi, saplı meşe, akdut, trabzon hurması, yalancı akasya, dişbudak, porsuk, yeşil kartopu, japon taflanı ve japon kadife çamı bulunmaktadır.
Koru içinde Eski İstanbul mimarisine uygun restore edilmiş ve 2. sınıf tarihi eser kapsamında korunan, ahşap bir bina vardır. Restaurant olarak hizmet veren ahşap bina beş salon üç bahçeden ibaret olup, kafeterya hizmet binası ise dört salonludur.
        Arkadaşlarınızla birlikte İstanbul ve boğaz manzarası eşliğinde sıcak ve soğuk içeceklerinizi yudumlayabilir yada orman da keyifli bir yürüyüşe çıkarak temiz hava teneffüs etmenin ayrıcalığına erişebilirsiniz. Özlemini duyduğunuz yemyeşil ağaçlar ve kuş sesleri arasında geleneksel Türk mutfağının tadına varmak ve nostaljiyi yaşamak ister misiniz? O zaman buyurun Fetihpaşa Sosyal Tesisleri sizi bekliyor…


Adres : Nacak sok. Üsküdar/ İstanbul
Telefon no: 0216 391 65 60-391 06 59




1 yorum:

  1. Çok güzel bi blog hazırlamışsınız...Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil