27 Ağustos 2010 Cuma

Yapayalnız bir Kız Kulesi

Kız kulesi İstanbul boğazı girişindeki kayalık üzerine kurulmuş küçük, şirin bir kuledir. Günümüzde hala eski güzel görünümünü koruyan kule turizme ayrılmış lokanta ve seyir balkonu ile servis vermektedir. Suların, karasevdanın ve söylencelerin gizemini taşıyan Kız Kulesi, istanbul'un en romantik ve gizemli mekanlarından biri. Alımlı, sevdalı ve denizin ortasında bir başına, yapayalnız...

Kız Kulesi efsaneleriyle de ünlüdür. Kız Kulesi’ne ilişkin rivayetlerin en eskilerinden biri şöyledir; Makedonya Kralı Filip’in İstanbul’a saldırma ihtimaline karşı, Atina krallığı, İstanbul’u korumak üzere Amiral Hares komutasında 40 gemi gönderir. Hares’in çok sevdiği eşi Damalys öldüğünde, amiral, eşini buradaki kayalıkların içine oydurduğu bir mezara defneder. Bizans dönemiyle ilgili efsane de, eski Yunan hikayesindeki gibi “acı son”la biter. Falcılar, Bizans imparatoruna, "Sevgili kızını, yılan sokacak ve ölecek" derler.

İmparator bunun üzerine denizin ortasındaki kayalıklara bir ev yaptırarak kızını buraya yerleştirir. Ancak genç bir subay, kıza aşık olur. Delikanlının prensese gönderdiği çiçek sepetine gizlenen bir yılan genç kızı sokarak öldürür. Bir başka efsaneye göre ise, Leandra adlı bir genç, her gece, sevgilisiyle buluşmak için yüzerek Boğaz’ı geçmektedir. Sevgilisi de Leandra’ya yol göstermek için, Kız Kulesi’nin bulunduğu kayalıkların üstünde ateş yakmaktadır. Fırtınalı bir gecede genç kızın yaktığı ateş söner ve kayalıkları bulamayan Leanarda, yolunu kaybederek karanlık sularda boğulur. Leandra’nın ölümüne dayanamayan sevgilisi de kendini öldürür.


Selçuklu dönemiyle irtibatlandırıbilecek Battal Gazi efsanesinde ise 'mutlu son' var. Battal Gazi, Üsküdar Tekfuru'nun kızına aşık olunca, Tekfur, kızını burada yaptırdığı kuleye hapsediyor. Bunu öğrenen Battal Gazi, kuleyi basarak Tekfur’un kızını kaçırıyor. 

Evliya Çelebi'nin hikayesi ise Osmanlı döneminde geçiyor. Çelebi, Sultan Bayezid-i Veli zamanında, Kız Kulesi'nde yaşayan bir velinin, her gün cübbesinin eteklerini toplayıp denizin üstüne oturarak Sarayburnu’na gittiğini ve Sarayda Padişah’a ders verdiğini anlatıyor.

Biz de sıradaki durağın Kız Kulesi olmasına karar verdik. İstanbul denince akla gelen ilk 3 sembolden biridir belki de bu kule..Bana her zaman çok romantik gelmiştir burası ve mutlaka görülmeli, içerisinde gezilmedik yer bırakılmamalıydı artık :)
Güzel bir vapur sefasından sonra Üsküdar Salacak'a geldik.Beşiktaş Kabataş tan da bir geçiş var kuleye hangisini tercih ederseniz.Sonunda kuledeyizzzz..
Gerçekten büyüleyici bir yer. Manzarası da bir okadar güzel.Galata kulesi gibi isterseniz dış tarafta kulede seyir yaparsınız isterseniz rastaurantında güzel bir yemek yersiniz.Fiyatlar tahmin edilen gibi uçuk değil kesinlikle. Ve bazı günlerde canlı müzik eşliğinde de keyiflenebilirsiniz. biz oradayken .düğün organizasyonu vardı, okadar güzel bir hazırlık ki eminim çok güzel,çok ihtişamlı bir düğün gerçekleşir orada. İşte Kız Kulesinden birkaç güzel kare

Kız Kulesi Seferleri:
Üsküdar/Salacak’tan ring seferleri: Hafta içi gündüz 12:15-19:00, Hafta sonu gündüz 09:00-19:00 saatleri arasındadır. Hafta içi ve Hafta sonu akşam 20.15-01:30 saatleri arasındadır.
Kabataş’tan tekne seferleri: Hafta içi gündüz 12:00-18:00, Hafta sonu gündüz 09:00-18:00 saatleri arasında bir saat arayladır. Akşam seferleri ise 20:00-21:45 ve 21:30′dur.
Ulaşım ücretleri (Normal): Kabataş ve Salacak 5 TL
Ulaşım ücretleri (Öğrenci ve emekli): Kabataş ve Salacak 4 TL




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder