27 Ağustos 2010 Cuma

Kız Kulesi ve Nazım Hikmet


     1827 yılında Almanya’nın Brandenburg kentinde Karl adında bir çocuk dünyaya gelir. Babası müzik öğretmeni olan Karl, aile içinde baş gösteren huzursuzluklardan dolayı bir Fransız yetimhanesine gönderilir. Daha sonra gemilerde miço olarak çalışır. Hamburg’dankalkan bir gemiyle İstanbul’a giderken henüz 12 yaşındadır.
     Gemi İstanbul’a geldiğinde denize atlayan Karl, Kız Kulesi'ne yüzerek kaçar. Kendisini kurtaran Kız Kulesi'nin bekçisine gemiye geri dönmek istemediğini söyler. İki ülke arasında küçük bir politik sorun yaşanır. Ama Osmanlı sadrazamı Ali Paşa sorunu çözer ve Karl'ıkorumasına alır. Karl Mehmet Ali adini alır. Mehmet Ali, Kirim, Bosna ve Karadağ savaşlarından sonra 2. Abdülhamit döneminde paşa ünvanını alır.
Mehmet Ali Pasa, 1878 yılında imzalanan Berlin Ant’da Osmanlı’yı temsil eden üç kişiden biri olur. Almanca, Fransızca, Yunanca, Farsça ve Arapça dillerinde şiirler yazan Mehmet Ali Paşa’nın dört kızı olur. Paşa’nın Leyla adındaki kızının da kızı olur; adı Celile.Celile bir erkek çocuk doğurur: Şair Nazım Hikmet! Görüldüğü gibi 
       Karl'dan Nazım’a uzanan hikâyenin gösterdiği gibi, Kız Kulesi'nin her zaman hikâyeleri vardır. Eğer Kız Kulesi Karl’ı kurtarmasaydı, Nazım olmayacaktı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder