Gözümün yaşını yüzdürdüm hisar a doğru.. Ne güzel bir şarkıdır.
Şarkılara bile ilham olmuş bir semtimize gittik bugün de. Kadıköy den sürekli kalkan otobüsler var. Tam Kanlıca dan geçiyor. onlara binerek çok rahat gidebilirsiniz. Hem İstanbulluyuz ve Kanlıca da yoğurt yemedik daha. Neyse ki onu da yedikte rahatladık :)
Kanlıca İstanbul un Anadolu yakasında bulunan Beykoz a bağlı güzel mi güzel şirin mi şirin bir semt. Ve yoğurduyla meşhurdur. Boğaz’dan esen serin bir esinti eşliğinde meşhur Kanlıca yoğurdunun tadını çıkarabileceğiniz yerlerden biri İsmail Ağa Kahvesi. Kanlıca İskelesi'nin hemen yanı başında, şimdi ailenin üçüncü kuşağı tarafından işletilen İsmail Ağa Kahvesi, semtin demirbaşlarından biri...Biz de burada yoğurdumuzu yedik. Çok da memnun kaldık :)
Kanlıca sanki küçük bir balıkçı kasabası gibi, küçük ve içten bir yer. Biz sahilinin bu denli küçük olmasına şaşırmıstık açıkcası. Bir çarşı kısmı var hemen sahil girişinde. Standlarda takılar süperrrr bis çok begendikk, fiyat olarak da pahalı değil bir hatıra alabilirsiniz kendinize. Ben gittiğim yerlerden ufak da olsa bişeyler almayı çok severim de :)
Biraz tarihinden bahsetmek istiyoruz size Kanlıca'nın.
Kanlıca'nın ismi konusunda çeşitli rivayetler vardır ama en çok kabul göreni zamanın Osmanlı sultanlarından biri bir gün emir vererek İstanbul'un havası en temiz semtinin bulunmasını ister. Nasıl ölçüleceği konusunda ise vezirlerinden yardım ister. Vezirlerden biri her semte kanlı et bulunana direklerin asılmasını ve en geç bozulan etin olduğu direğin havası en temiz semt olacağını söyler. Sultan emir verir ve Kanlıca büyük arayla birinci olur ve Osmanlı Sultanı bu semte Kanlıca ismini verir.(http://tr.wikipedia.org/wiki/Kanl%C4%B1ca,_Beykozg)
Kanlıca yalılarıyla da çok meşhurdur. Tarihsel bir çok izle karşılaşmak mümkün orada. Çok ünlü bir camisi de İskender paşa camisidir.
İskender paşa
Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirlerinden olup, bostancıbaşılıktan bu göreve yükselmiştir. İskender paşa, osmanlı tarihinde "Magosa Fatihi" olarak da bilinmektedir. İskender paşa cami'nin bir diğer önemi Mimarının Ünlü Mimar Sinan olmasıdır
Kanlıca, eskiden beri mehtabıyla ve semtde düzenlenen eğlenceleriyle ünlüdür. 200 ya da 300 kayıkla Kanlıca koyundan Boğaza açılarak yapılan mehtap gezileri, bir çok romanın ve şiirin konusu olmuştur. Körfezin etrafını çevreleyen koru bülbül yatağı olduğundan, burada denize dökülen dereye "Bülbül deresi" adı verilmiştir. Burada ki bülbül dinlenceleri çok meşhurdur. Sazlı sözlü eğlencelerin yapıldığı bu mekanda dalyanların da kurulduğu tarihi kayıtlarda mevcuttur. Bir diğer meşhur yeri de Mihrabat Korusudur. Bir yazımızda da sizlere Mihrabat korusundan bahsedicez. Araya sıkıştırılacak gibi bir yer değil çünkü.
Merhabalar.
YanıtlaSilAmatorce de olsa bu sayfada IskenderPasa Camii olarak adlandirdiginiz fotograftaki cami Kanlica'daki Iskender Pasa Camisi degildir.
Sanirim karistirdiniz.
Sevgilerimle.
Bilgilerinize
Fatih Ozbatur
Isvicre'de yasayan bir kanlicali.
Merhaba; çok geç cvp verdiğimiz için özür dileriz.Verdiğiniz bilgi için de teşekkürler. Fotoğrafı blogdan kaldırdık. Google'da da sildiğimiz caminin resimleri çıktığı için başka resim ekleyemedik. En kısa sürede tekrar Kanlıca'ya gidip bizzat kendimiz İskenderpaşa Cami'nin fotoğrafını çekip koyacağız .Tekrra verdiğiniz bilgi için teşekkürler
YanıtlaSilmerhabalar kanlıcayı hiç görmedim arkadaşlar gidip o güzel havasını güzel diyorum öyledir de bilmiyorum zeki mürenin şarkısında dinledim fotograflarda gördüm istanbulu ve kanlıcayı nekadar çok özlem duydygumu bilemessiniz sizler çok şanslısınız aşık oldugum şehir diye bilirim sultanlar fetetmiş şairler şiirler yazmış topragına ayak basan denizini gören birdaha ordan ayrılmak istemiyormuş şunu size içimden gelerek söylüyorum sizler okadar şanşlı insanlarsınız ki şehrinizin deyerini bilin ahh keşke bir göre bilsem küçüklügümden beri görmek istemişimdir hiç kısmet olmadı galiba da hiç olmayacak gibi parasızlıktan deyil istedigim zaman cıkıp gelemiyorum :( size keyif dolu günler dilemiycem çünki zaten içindesiniz :(
YanıtlaSil